Linux

Διόρθωση διαφοράς ώρας

Σε ένα σύστημα διπλής εκκίνησης (dual boot) είναι πιθανό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη διαφορά ώρας κάθε φορά που κάνουμε επανεκκίνηση από Ubuntu σε Windows. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά ρολόγια που χρησιμοποιούν τα δυο λειτουργικά.
Παρακάτω σημειώνουμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε.

Bitwarden Password Manager

Κατά τον παλιό καιρό είχαμε ένα-δυο κωδικούς πρόσβασης για τις δυο-τρεις υπηρεσίες στις οποίες διαθέταμε λογαριασμό. Ένα φόρουμ, μια λίστα, ένα Email.
Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά αφού ο καθένας από εμάς διαθέτει περί τους 20+ λογαριασμούς σε διάφορα fora, emails, social media, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες.

Εγκατάσταση του Telegram Desktop σε Linux Mint

Σε αυτή τη δημοσίευση θα δούμε βήμα-βήμα πως κάνουμε λήψη και εγκατάσταση του Telegram Desktop App, στο λειτουργικό μας σύστημα.
Αν και φαντάζει απλό και εύκολο, θα κάνουμε τη διαδικασία με έναν διαφορετικό τρόπο και θα εξηγήσουμε το (τα) γιατί.

Νέα χαρακτηριστικά στο Linux Mint 19

Το Linux Mint 19 είναι μια έκδοση με υποστήριξη μακράς διάρκειας η οποία κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστηρίζεται μέχρι το **2023**.
Είναι βασισμένο στο Ubuntu 18.04 LTS.
Δυο σημαντικά από τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει αυτή η έκδοση, αναφέρονται παρακάτω.

[Ubuntu 18.04] Thunderbird και Emoji

Αναβαθμίζοντας στην έκδοση του Ubuntu 18.04 και χρησιμοποιώντας τον Thunderbird ως Email Client ίσως έρθετε αντιμέτωποι με αυτό το περίεργο σφάλμα, το οποίο δεν είμαι σίγουρος εάν οφείλεται στη γραμματοσειρά (.ttf) ή στον συνδυασμό γραμματοσειράς και Thunderbird.

[Ubuntu 18.04] Εικονίδιο WiFi με ερωτηματικό (?)

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται λίγο περισσότερο με το λειτουργικό τους σύστημα πως κάθε νέα έκδοση ή πακέτο αναβαθμίσεων εκτός από νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, μπορεί να φέρει και νέα προβλήματα. Το Ubuntu δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

[Ubuntu] Αφαίρεση του gksu από τη 18.04 LTS

Αυτή η μετάβαση, δηλαδή η πλήρης κατάργηση του gksu από το Ubuntu έχει ξεκινήσει κάμποσες εκδόσεις πριν. Συγκεκριμένα από τη 13.10 όπου το από προ-επιλογή εγκατεστημένο gksu έπαψε να υφίσταται. Μέχρι και σήμερα βέβαια οι χρήστες είχαν την επιλογή της εγκατάστασης από τα αποθετήρια, αφού εκεί ήταν και είναι ακόμη διαθέσιμο.
Στο άμεσο μέλλον όμως, προβλέπεται να αφαιρεθεί εντελώς από τα αποθετήρια. Επίσης, παρακάτω θα δούμε ποια είναι η προτεινόμενη από τους Developers εναλλακτική.

[Ubuntu] 26 Απριλίου η νέα LTS έκδοση

Σε λίγες ημέρες από σήμερα η νέα έκδοση του Ubuntu 18.04 προβλέπεται να κυκλοφορήσει ως η νέα σταθερή LTS έκδοση.
Παρακάτω θα δούμε τι νέο φέρνει, πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε με ασφάλεια και πότε, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

[GNOME] Καθυστέρηση Εκκίνησης Εφαρμογών

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να πετύχει κάποιος την καθυστέρηση εκκίνησης μιας εφαρμογής. Ίσως ο πιο συνηθισμένος από αυτούς να είναι η δημιουργία ενός απλού εκτελέσιμου script με sleep κλπ και η προσθήκη αυτού στις εφαρμογές εκκίνησης.
Εδώ θα δούμε έναν απλό τρόπο, με μια γραμμή κώδικα την οποία προσθέτουμε στο ήδη υπάρχον αρχείο με κατάληξη .desktop.

Arch Linux - Χτίσιμο και εγκατάσταση custom πυρήνα(ABS)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Τώρα λογικά θα περιμένετε ένα τεράστιο ποστ με πολύ configuration και διάφορες εντολές, όσοι τουλάχιστον έχετε στο παρελθόν κάποια εμπειρία με χτίσιμο πυρήνα.

ArchWiki Translation Team (Ελληνικά)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Πριν από μερικές ημέρες γεννήθηκε η ιδέα. Να μαζευτούμε λέει και να μεταφράσουμε το Arch Wiki. Να το συμμαζέψουμε (καλλωπίσουμε λέει ο Πάνος, μ’ αρέσει αυτή λέξη) και να μεταφράσουμε ότι (σημαντικό τουλάχιστον) υπάρχει αμετάφραστο.

Linux Mint - Ένα ευάλωτο παρακλάδι του Ubuntu ;

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε το Linux Mint, σωστά; Τουλάχιστον όσοι γνωρίζετε το Ubuntu θα γνωρίζετε και το Linux Mint. Κάποια στιγμή είχε φτάσει να ξεπερνά κατά πολύ το Ubuntu σε δημοτικότητα(δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη το ίδιο).

Κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων με το OpenSSL

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα κρυπτογράφησης. Εδώ θα δούμε ένα προ-εγκατεστημένο (στο Ubuntu και τις περισσότερες διανομές) εργαλείο, ονόματι OpenSSL. Μια εντολή σε τερματικό* είναι. Μια για κρυπτογράφηση και μια για αποκρυπτογράφηση. Εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να φυλάξετε σε ασφαλές μέρος είναι  ο κωδικός αποκρυπτογράφησης.

Παραγωγή ισχυρών κωδικών

Το apg είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στην παραγωγή ισχυρών τυχαίων (random) κωδικών. Είναι προ-εγκατεστημένο σε Ubuntu. Αν χρειαζόμαστε ισχυρούς κωδικούς που σπάνε δύσκολα έως καθόλου (πρακτικά) τότε με μια απλή εντολή σε ένα τερματικό* μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προβλήματα στην ασύρματη σύνδεση

Τα προβλήματα στην ασύρματη σύνδεση μπορεί να ποικίλουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια από ένα φόρουμ υποστήριξης και βοηθείας για το Ubuntu.

Επιδόρθωση στο διαχειριστή πακέτων

Όταν λέμε διαχειριστής πακέτων , εννοούμε οτιδήποτε έχει σχέση με την εγκατάσταση ή αναβάθμιση των πακέτων - προγραμμάτων του Ubuntu. Το πρόβλημα μπορεί να είναι , είτε “μη επιλυμένες εξαρτήσεις” (dependencies) , είτε αδυναμία αναβάθμισης , είτε κρατούμενα ελαττωματικά πακέτα … κλπ.

Fosscomm 2013

H Ελληνική κοινότητα Ubuntu (Ubuntu-gr) συμμετείχε και φέτος στην Fosscomm 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με δικό της booth - καθώς και παρουσιάσεις.

Release Party Ubuntu 13.10 Athens 2013

To release party για το Ubuntu 13.04 διεξήχθη με επιτυχία και φέτος στο καφέ Ηλιοστάσιο στο Θησείο. Ο κόσμος προσήλθε σε ικανοποιητικό αριθμό, η τούρτα όμορφη και εύγευστη και το κλίμα όπως πάντα φιλικό.   Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο φώτο-άλμπουμ της Ελληνικής κοινότητας. Until next time ... "Keep Your Mind in a Constant State of Openness"