Φωτιζόμενο πληκτρολόγιο Logitech G213

σε Ubuntu 20.04 Focal

Πριν λίγο καιρό αγόρασα το “αδερφάκι” του G102 mouse, το G213 keyboard. Όπως είχα γράψει τότε για το mouse

...αναφέρω ότι λειτουργεί Out Of The Box (Plug & Play) σε #Ubuntu 18.04 και #LinuxMint 19.1. Λειτουργούν και τα Forward/Back Buttons και το RGB. Το πλήκτρο LIGHTSYNC RGB λειτουργεί μόνο ως αυξομείωση ταχύτητας κέρσορα (DPI Cylcing). Για τον προγραμματισμό των πλήκτρων χρειάζεται το LGS (Windows - Mac). Μένει να δοκιμάσω εάν κρατάει τις ρυθμίσεις σε #Linux , μιας και αρκετά τέτοια ποντίκια το κάνουν αυτό (εξαίρεση αποτελούν τα Razer που χρειάζονται ενεργό driver για να παίξουν σωστά).

Το πληκτρολόγιο είναι εξίσου αρκετά καλό, τουλάχιστον για τις δικές μου απαιτήσεις. Δεν θα κάνω κάποιο review, υπάρχουν αρκετά εκεί έξω για να δείτε. Θέλω μόνο να αναφέρω πως έλυσα ένα βασικό για μένα πρόβλημα που είχε σε Ubuntu 20.04. Δεν λειτουργούσε καθόλου ο φωτισμός.

Συνήθως δουλεύω με χαμηλό φωτισμό και ο φωτισμός των πλήκτρων είναι, εκτός από ομορφιά, καγκουριά ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, αναγκαίος. Ειδικά όταν ψάχνω κάποιο περίεργο πλήκτρο που δεν χρησιμοποιώ συχνά.

Για να δουλέψει ο φωτισμός και να μπορείς να τον ρυθμίσεις από το πληκτρολόγιο (υπάρχει κουμπί γι’ αυτή τη ρύθμιση) πρέπει να το αποσυνδέσεις και να το συνδέσεις ξανά, αφού έχεις μπει στο γραφικό περιβάλλον. Ε, δεν είναι δουλειά αυτή, σωστά;

Λογισμικό από τη Logitech ούτε για αστείο. Μόνο για Windows.

Ψάχνοντας έπεσα επάνω σε έναν τύπο που ισχυριζόταν ότι κατάφερε να κάνει Reverse engineering το λογισμικό της Logitech και να φτιάξει κάτι παρόμοιο, τουλάχιστον λειτουργικό. Και ναι, οι ισχυρισμοί του επαληθεύτηκαν.

Βέβαια για να πω την αλήθεια χρησιμοποίησα ένα άλλο αποθετήριο ενός άλλου τύπου που είχε κάνει fork το προηγούμενο και το είχε βελτιώσει. Είχε προσθέσει γραφικό περιβάλλον και λειτουργία και για το mouse. Βρήκα κάποια μικροπροβληματάκια με πακέτα/βιβλιοθήκες που δεν είχαν το ίδιο όνομα, όπως και το path για python (ναι σε python είναι γραμμένο) και τα διόρθωσα κάνοντας με τη σειρά μου κι εγώ fork σε ένα άλλο αποθετήριο (η μαγεία του open source, έτσι; )

Για να τελειώνουμε. Με το λογισμικό αυτό δεν έχεις όλες τις λειτουργίες που έχεις με το original της Logitech, αλλά τουλάχιστον έχεις ένα αξιοπρεπή φωτισμό.

Screenshots και περισσότερες λεπτομέρειες βρείτε στο αποθετήριο.

https://github.com/nickth76/G213Colors


Until next time ... "Keep Your Mind in a Constant State of Openness"