Linux Mint - Ένα ευάλωτο παρακλάδι του Ubuntu ;

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Φαντάζομαι όλοι γνωρίζετε το Linux Mint, σωστά; Τουλάχιστον όσοι γνωρίζετε το Ubuntu θα γνωρίζετε και το Linux Mint. Κάποια στιγμή είχε φτάσει να ξεπερνά κατά πολύ το Ubuntu σε δημοτικότητα(δεν ξέρω αν ισχύει ακόμη το ίδιο).

Στο distrowatch βρισκόταν πρώτο στα hits (clicks). Δεν ξέρω άλλη σελίδα μέτρησης δημοτικότητας, οπότε αυτή χρησιμοποιώ(αυτή χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άλλωστε).

Εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας

Το βασικό στοιχείο που προώθησε τόσο πολύ την διανομή του Mint, ήταν το εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας που πρόσφερε. Όσοι θυμάστε, τότε ήταν η εποχή που η Canonical πρώτο λάνσαρε το Unity και είχε γίνει χαμός. Πολλές αντιδράσεις. Την ίδια περίοδο επίσης, το GNOME εγκατέλειψε το gnome2 και πέρασε στο gnome3· άλλος χαμός εκεί. Ήρθε τότε το Linux Mint, μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu και παρουσίασε το εναλλακτικό περιβάλλον Cinnamon και επίσης ένα fork του gnome2, το mate. Το Cinnamon είναι ένα περιβάλλον εργασίας που φέρνει πολύ σε Windows 7. Έτσι η μετάβαση χρηστών από Windows σε Mint, θεωρείται ευκολότερη. Το mate από την άλλη έκανε πάταγο. Το Mint κατάφερε και ικανοποίησε πολλούς δυσαρεστημένους, με τις αποφάσεις της Canonical και του GNOME, χρήστες.

Διαφορετικά πακέτα

Όταν το Mint λοιπόν άρχισε να «ανεξαρτητοποιείται» (η λέξη σε εισαγωγικά διότι πάντα εξαρτάται έμμεσα από το Ubuntu) , ξεκίνησε να δημιουργεί δικά του πακέτα, να χρησιμοποιεί δική του πολιτική σε ότι αφορά τις εικόνες .iso που διαθέτει (π.χ υπάρχει εικόνα .iso με όλα τα restricted-extras προ-εγκατεστημένα - flash player..κλπ) , αλλά το σημαντικότερο όλων ίσως να είναι πως ακολουθεί πλέον μια δική του πολιτική αναβαθμίσεων.

Ευάλωτο ;

Το ερωτηματικό φυσικά και παραμένει, (όπως και στον τίτλο). Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δημιουργήσω λανθασμένες εντυπώσεις για μια τόσο δημοφιλή διανομή και να νομίζουν οι χρήστες της ότι είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους. Τότε,γιατί κάνω αυτό το ποστ; Γιατί αναρωτιέμαι και ο ίδιος τι γίνεται με την πολιτική αναβάθμισης πακέτων του Mint και ειλικρινά εύχομαι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην μείνει καμία υπόνοια. Από την άλλη, αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, καλό είναι να το γνωρίζουν οι χρήστες του Mint και να λάβουν τα μέτρα τους. Το άρθρο το γράφω βασισμένος σε μια λίστα του Ubuntu, την οποία παρακολουθώ (όπως και πολλές άλλες άλλωστε), όταν κάποιος είπε ότι το Mint είναι vulnerable λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στις αναβαθμίσεις. Όσοι έχετε χρησιμοποιήσει Mint, θα γνωρίζετε τον update manager που χρησιμοποιεί. Αυτόν με τους αριθμούς προτεραιότητας των πακέτων. Ε, αυτός ο update manager είναι ρυθμισμένος από προεπιλογή να αναβαθμίζει τα πακέτα που το Mint έχει επιλέξει και όχι όλα όσα το Ubuntu προσφέρει από τα αποθετήρια του. Αποτέλεσμα αυτής της προεπιλεγμένης πολιτικής αναβαθμίσεων, είναι οι χρήστες του Mint να λαμβάνουν μισές αναβαθμίσεις σε κάποια (ίσως) σημαντικά πακέτα και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται διάφορες τρύπες ασφαλείας. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο. Αν ισχύει πάντως, θα προτείνω σε όλους τους χρήστες του Mint , να αλλάξουν την προεπιλεγμένη μέθοδο αναβάθμισης και να δώσουν στα πακέτα την προτεραιότητα που πρέπει.

Για του λόγου το αληθές, φυσικά και θα παραθέσω το Link από την λίστα για να δείτε ολόκληρη την συζήτηση.

Την συζήτηση δεν την παρακολούθησα από την αρχή, ωστόσο κατάλαβα πως πρόκειται για κάποιον ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια νέα διανομή βασισμένη στο gnome2. Για να το κάνει αυτό θα χρησιμοποιήσει τα πακέτα του mate τα οποία θέλει (ρωτάει στην λίστα πως μπορεί) να τα περάσει στα universal αποθετήρια του Ubuntu (έτσι ώστε να είναι ανεξάρτητα). Κάποιος λοιπόν τον ρώτησε «και ποια η διαφορά της διανομής που θέλεις να δημιουργήσεις εσύ, με το Linux Mint mate ; » και κάπου εκεί ξεκίνησε η συζήτηση περί πολιτικής αναβαθμίσεων του Mint και vulnerability.

Εδώ είναι ολόκληρο το thread της συζήτησης. Πάνω-πάνω είναι το παλιότερο μήνυμα και κάτω-κάτω το νεότερο.


Until next time …
“Keep Your Mind in a Constant State of Openness"