[Ubuntu 18.04] Εικονίδιο WiFi με ερωτηματικό (?)

Workaround σε ενδεχόμενο πρόβλημα με WiFi

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται λίγο περισσότερο με το λειτουργικό τους σύστημα πως κάθε νέα έκδοση ή πακέτο αναβαθμίσεων εκτός από νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, μπορεί να φέρει και νέα προβλήματα. Το Ubuntu δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Το πρόβλημα


Το συγκεκριμένο Laptop, στο οποίο αντιμετώπισα το ζήτημα με το WiFi, τρέχει Ubuntu από την ημέρα που αγοράστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Μετά την εγκατάσταση του Ubuntu 18.04 εμφανίστηκε ένα θέμα με το εικονίδιο του WiFi (του Network Manager δηλαδή) όπου εμφανίζει ένα ερωτηματικό επάνω στο εικονίδιο.
Αλλες φορές το θέμα είναι μόνον “αισθητικό”, δηλαδή δεν επηρεάζει τη σύνδεση, άλλες φορές όμως την επηρεάζει. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από suspend, όταν επανέρχεται δηλαδή το Laptop, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Λόγω και του γνωστού ζητήματος με το suspend σε αυτή την έκδοση δεν είναι λύση να απενεργοποιήσει κάποιος αυτή τη λειτουργία. Εκτός αυτού, το suspend, θεωρείται κρίσιμη λειτουργία για φορητούς υπολογιστές αφού συνεισφέρει στη διάρκεια της μπαταρίας
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ανεξάρτητο κάρτας δικτύου ή driver. Οφείλεται στη νέα έκδοση GNOME (Network Manager) με την οποία έρχεται πλέον το Ubuntu.

Η (προσωρινή) λύση


Όπως τα περισσότερα bugs έτσι κι αυτό θα διορθωθεί αργά ή γρήγορα. Μέχρι τότε όμως η λύση είναι να επεξεργαστούμε ένα αρχείο και να προσθέσουμε μια γραμμή.
Με τον αγαπημένο μας editor και με δικαιώματα root ανοίγουμε το αρχείο στη διαδρομή /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf. Έπειτα προσθέτουμε στην κατηγορία [Main] την παρακάτω γραμμή:

dns=default

και αποθηκεύουμε.
Κάνουμε επανεκκίνηση τον Network Manager και το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει διορθωθεί.

sudo systemctl restart NetworkManager

Η Αναφορά σφάλματος και η λύση στα σχόλια ⇨ Bug 1722256
Until next time ... "Keep Your Mind in a Constant State of Openness"